Ανακατασκευή ιστοσελίδας: 9 συμβουλές για να ξεπεράσεις τους ανταγωνιστές σου

Μάθε τα μυστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη για έναν σωστό ανασχεδιασμό ιστοσελίδας, που θα προσδώσει αξία και ισχυρή ταυτότητα στο brand σου και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους ανταγωνιστές σου.

Ανακατασκευή ιστοσελίδας: 9 συμβουλές για να ξεπεράσεις τους ανταγωνιστές σου

Ο επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι μία αναγκαία επένδυση κι αυτό γιατί στην εποχή μας, οι εξελίξεις στον ψηφιακό κόσμο αλλάζουν ραγδαία.

Κάτι που ήταν μοντέρνο πριν μερικά χρόνια, σήμερα είναι ξεπερασμένο.

Δεν είναι μόνο για να ακολουθεί τις τάσεις της εποχής αλλά να διασφαλίζει ότι ο ιστότοπός σου είναι λειτουργικός, φιλικός προς τους χρήστες και να συμβαδίζει με τους στόχους σου.

Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για να σε καθοδηγήσει στη διαδικασία:

1. Προσδιόρισε τις ανάγκες σου

Πριν ξεκινήσεις τον επανασχεδιασμό, αξιολόγησε την τρέχουσα ιστοσελίδα:

Σχόλια χρηστών: συγκέντρωσε σχόλια από τους χρήστες της ιστοσελίδας. Αντιμετωπίζουν προβλήματα πλοήγησης; Είναι το περιεχόμενο ελκυστικό;

Ανάλυση μετρήσεων: Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως το Google Analytics και Page Insights. Εάν το ποσοστό αλληλεπίδρασης είναι χαμηλό και η εμπειρία του χρήστη κάτω από τον μέσο όρο, υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα σχεδιασμού.

Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογήσεις μεμονωμένα όλες τις σημαντικές σελίδες και να διατηρήσεις στοιχεία που δουλεύουν καλά.

Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα να δυσαρεστήσεις μέρος των χρηστών με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την καινούργια ιστοσελίδα.

2. Θέσε σαφείς στόχους

Να είσαι ξεκάθαρος με τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις:

Βελτίωσε την εμπειρία χρήστη (UX): Κάνε ευχάριστη την πλοήγηση των χρηστών και το περιεχόμενο προσβάσιμο για όλους.

Αυξήστε τα ποσοστά μετατροπής: Βελτίωσε τα CTA και απλοποίησε τη διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς, φόρμα επικοινωνίας, κ.λπ.

Κάνε το design πιο ελκυστικό: Η νέα σχεδίαση θα πρέπει να κερδίζει τις εντυπώσεις και να ευθυγραμμίζεται με οποιαδήποτε αλλαγή στην επωνυμία.

3. Ανανέωσε το περιεχόμενο

Αφιέρωσε χρόνο για να δημιουργήσεις κορυφαίο περιεχόμενο για τη νέα ιστοσελίδα.

Κατέγραψε τις ερωτήσεις και απορίες των χρηστών, βρες τι ενδιαφέρει τους δυνητικούς πελάτες, δημιούργησε user personas και ανάπτυξε περιεχόμενο που αποπνέει εμπιστοσύνη και πειθώ και απαντάει σε όλα τα σημαντικά ερωτήματα.

Εάν κάποιο περιεχόμενο είναι ξεπερασμένο και δεν έχει νόημα να υπάρχει, μην το συμπεριλάβεις στην καινούργια ιστοσελίδα.

4. Δώσε έμφαση στο SEO

Διατήρησε τα URL: Διατήρησε όλα τα URL των σελίδων, για να μη χάσεις θέσεις στις κατατάξεις των μηχανών αναζητήσεις. Εάν αλλάξεις κάποια, κάνε 301 redirect τα παλιά στα καινούργια.

Βελτιστοποίησε το περιεχόμενο: Βεβαιώσου ότι κάθε σελίδα είναι βελτιστοποιημένη ως προς τις μηχανές αναζήτησης και διαθέτει τα σωστά meta-tags κι ότι το περιεχόμενο είναι σχετικό και ενδιαφέρον για τους χρήστες.

5. Χρησιμοποίησε τα σωστά στοιχεία σχεδίασης

Mobile-First: Με την αύξηση των χρηστών από κινητές συσκευές, δώσε προτεραιότητα στο mobile design και έλεγξε την ιστοσελίδα σου από πραγματικές και διαφορετικές συσκευές.

Παλέτα χρωμάτων: Επίλεξε τα χρώματα που συνάδουν με το brand σου και είναι οπτικά ελκυστικά. Μάθε περισσότερα για την ψυχολογία των χρωμάτων. Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις τις κατάλληλες αντιθέσεις για να πληροί τους λόγους αντίθεσης που ορίζονται από το πρότυπο WCAG.

Γραμματοσειρά: Επίλεξε γραμματοσειρά που είναι ευανάγνωστη σε όλες τις συσκευές και υποστηρίζει τις διαθέσιμες γλώσσες της ιστοσελίδας. Ιδανικά, χρησιμοποίησε 1 γραμματοσειρά και μόνο τα styles που χρειάζεσαι, για να φορτώνει η ιστοσελίδα σου πιο γρήγορα.

6. Συμπεριέλαβε σύγχρονα εργαλεία

Chatbots & AI: Βελτίωσε την αλληλεπίδραση με τους χρήστες και απάντησε άμεσα στα ερωτήματα με τη χρήση εργαλείων chatbot και AI.

Κίνηση: Χρησιμοποίησε κινούμενα εφέ για να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των χρηστών.

Video: Δημιούργησε ένα κορυφαίο και ποιοτικό video που προκαλεί θετικά συναισθήματα στο κοινό σου, για να ενισχύσεις το brand αλλά και τον χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα.

7. Δώσε προτεραιότητα στην ταχύτητα φόρτωσης

Βελτιστοποίησε τις εικόνες: Χρησιμοποίησε εργαλεία για να συμπιέσεις τις εικόνες, χωρίς να χάσουν ποιότητα (lossless compression). Ιδανικά, χρησιμοποίησε τη νέα γενιά εικόνων WebP και φρόντισε να φορτώνουν οι εικόνες σε όλες τις συσκευές (webp fallback jpg).

Χρήση CDN: Πρόκειται για μία υπηρεσία που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο server γεωγραφικά κατανεμημένων σε διάφορες τοποθεσίες, που αποθηκεύει στην κρυφή μνήμη περιεχόμενο κοντά στους τελικούς χρήστες. Επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά των στοιχείων που απαιτούνται για τη φόρτωση της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων σελίδων HTML, αρχείων JavaScript, CSS, εικόνων και βίντεο.

Leverage Browser Caching: Χρησιμοποίησε τεχνικές και εργαλεία για την αποθήκευση των δεδομένων στα προγράμματα περιήγησης των χρηστών, ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά με κάθε νέα επίσκεψη.

8. Κάνε testing

Λειτουργικότητα: Βεβαιώσου ότι όλες οι φόρμες, τα CTA και άλλα στοιχεία, λειτουργούν σωστά.

Συμβατότητα: Κάνε έλεγχο ότι η νέα ιστοσελίδα λειτουργεί σωστά σε όλα τα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Safari, Firefox, Microsoft Edge) και σε όλες τις συσκευές (desktop, laptop, tablet και mobile).

9. Βγες Live

Ενημέρωσε το κοινό σου: Στείλε newsletter, δημοσίευσε στα social media και απέστειλε δελτίο τύπου σε σχετικά site, για τη νέα σχεδίαση, επισημαίνοντας νέες δυνατότητες ή βελτιώσεις.

Παρακολούθηση μετρήσεων: Παρακολούθησε πώς η νέα σχεδίαση επηρεάζει τη συμπεριφορά των χρηστών, τα ποσοστά μετατροπών και αλληλεπίδρασης και κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις, όπως απαιτείται.

Συμπέρασμα

Ο επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που θα ωφελήσει πολύ την επιχείρησή σας, αρκεί να γίνει σωστά.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας παραμένει βασικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή στρατηγική σας και ότι θα αφήσετε πίσω τους ανταγωνιστές σας.

Εάν πάλι δυσκολεύεστε να κάνετε τα παραπάνω μόνοι σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε τον πλήρη ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας και της εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησής σας.

Ποιοι Είμαστε

Οι επιτυχίες μας βασίζονται σε μετρήσιμα αποτελέσματα

Η Simple Web Solutions είναι μία πολύ-βραβευμένη εταιρεία κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων και διαθέτει μια ομάδα από κορυφαίους designer, developer και marketer, με περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του web design, development και digital marketing.

Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε μια εμπεριστατωμένη φήμη επιτυχίας στο να δημιουργούμε και να υλοποιούμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ για διάφορες επιχειρήσεις, που αποφέρουν εγγυημένα αποτελέσματα.

Επιλέγοντας τη Simple Web Solutions, είσαι σίγουρος ότι οι στόχοι σου θα πραγματοποιηθούν.

Είμαστε δεσμευμένοι στο να προσφέρουμε υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας, προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Μάθετε περισσότερα για εμάς και δείτε έργα μας.