Η ψυχολογία των χρωμάτων

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για την ψυχολογία των χρωμάτων και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα χρώματα μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες, τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα. Τα θερμά χρώματα αντιπροσωπεύουν το πάθος, τον ενθουσιασμό, τη δύναμη και την ενέργεια. Τα πιο κοινά θερμά χρώματα είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο.

cool and warm colors

Από την άλλη πλευρά τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε, μωβ και πράσινο, αντιπροσωπεύουν την ηρεμία, τη σταθερότητα, τον επαγγελματισμό και δίνουν την αίσθηση της αξιοπιστίας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και αν τα περισσότερα χρώματα ταιριάζουν σε μία από δύο κατηγορίες, κάθε χρώμα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που προκαλούν συγκεκριμένα ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν κάθε χρώμα ξεχωριστά:

Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα διεγείρει τη διανοητική σκέψη και το νευρικό σύστημα. Ενεργοποιεί τη μνήμη και θεωρείται ένα από τα πιο χαρούμενα χρώματα στο φάσμα των χρωμάτων.

Πράσινο

Το πράσινο προκαλεί μια χαλαρωτική αίσθηση, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και βοηθά στην ανακούφιση από τη νευρικότητα και το άγχος. Στους περισσότερους ανθρώπους προσφέρει μια αίσθηση ανανέωσης και αρμονίας.

Μπλε

Το μπλε δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Προωθεί την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα λογότυπα γνωστών εταιρειών όπως facebook, google και linkedin που χρησιμοποιούν ως βασικό χρώμα το μπλε.

Μωβ

Το μωβ θεωρείται ότι σχετίζεται με την πνευματικότητα και δημιουργικότητα επειδή προκύπτει από την ανάμειξη του μπλε με το κόκκινο.

Ροζ

Το ροζ δίνει την αίσθηση της ενέργειας όπως το κόκκινο. Εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρείται ότι είναι νεανικό, διασκεδαστικό και συναρπαστικό χρώμα

Κόκκινο

Διεγείρει την ενέργεια και δράση. Δίνει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και προστασίας και εφιστά την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί διεγείρει τη δραστηριότητα. Επίσης θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη. Εμπνέει κοινωνικότητα και είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χρώματα. Ο λόγος είναι γιατί είτε θα αρέσει πολύ είτε καθόλου.

Λευκό

Συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και προωθεί την αίσθηση της σαφήνειας. Το λευκό χρώμα είναι ένα από τα πιο ουδέτερα χρώματα στο φάσμα των χρωμάτων.

Γκρι

Το γκρι θεωρείται ότι είναι το χρώμα της διάνοιας. Επίσης, θεωρείται ως εκλεπτυσμένο και κομψό χρώμα.

Μαύρο

Θεωρείται ότι είναι ένα ξεκούραστο χρώμα, όπως η διάρκεια της νύχτας. Προωθεί την αίσθηση της δύναμης και εξουσίας. Μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως το μίσος.